Sommarängen
Verksamhet

Sommarängen Samfällighetsförening bildades i början av 1980-talet för att administrera och förvalta ett antal gemensamhetsanläggningar (GA). Dessa är idag fem till antalet och alla knutna till ett bostadsområde på södra Arnö bestående av 131 hushåll på gatorna Konvaljestigen, Blåklintsvägen, Kamomillgången, Prästkragevägen samt Vallmostigen. Antalet anslutna fastigheter är 94 stycken och antalet medlemmar 92 stycken då det kommunala bostadsbolaget Nyköpingshem AB äger 39 stycken radhus i området och att Nyköpings Kommun äger två villor.
Är en fastighet ansluten till en GA så är den i grunden det för evigt. Det är inte möjligt att gå ur ensidigt. Varje ansluten fastighet har sedan ett fastställt andelstal som kan nyttjas för att fördela vissa kostnader med. Likaså kan själva samfällighetsföreningen inte förändra så mycket gällande innehållet i respektive förvaltad GA. Det som är bestämt av Lantmäteriet, som är de som beslutar i sådana frågor, gäller så länge ingen ny så kallad förrättning genomförts.
De GA som förvaltas är följande enligt beslut från Lantmäteriet 2020-12-11. (Detta dokument finns under fliken "Stadgar".) Länkar till Lantmäteriets anläggningsbeslut för de olika gemensamhetsanläggningarna finns längst ned på denna sida.
GA 1 (garage & gator)
Förvaltar varmgarage i längor om ca 8-10 stycken för 68 stycken medlemmar på Kamomillgången, Prästkragevägen samt delar av Blåklintsvägen. I anslutning till dessa garagelängor finns även asfalterade parkeringsplaner (och lite gräsytor) som vi också ansvarar för. Principen är den att de 68 anslutna fastigheterna har ett garage och en p-plats vardera. Det finns regler och praxis kring hur dessa garage och p-platser får nyttjas. I den här anläggningen ansvarar vi även för en mindre del gång- och cykelvägar som finns mellan olika fastigheter inne i området vilket innebär snöröjning, halkbekämpning och en del vårstädning. Den gatubelysning som finns på dessa gator är också vårt ansvar. Alla kostnader, inklusive eventuella avskrivningar och/eller fonderingar, fördelas jämnt på de 68 anslutna fastigheterna med ett undantag, vilket avser uppvärmningen av ytterligare 25 separata garage (Nyköpingshem ABs egna) på Kamomillgångens norra ända som Nyköpingshem betalar separat för.
GA 2 (kallvatten & brunnar)
Förvaltar och ansvarar för distributionen av kallvatten till samma 68 medlemmar som också är medlemmar i GA 1 ovan. Separat mätning av förbrukning sker hos varje fastighet. I anläggningen ingår även underhållsansvaret för ett antal brunnar och avläsningspunkter som finns inne i området, bestående av delar av Kamomillgången, Prästkragevägen och delar av Blåklintsvägen. Alla fasta kostnader, inklusive eventuella avskrivningar och/eller fonderingar, fördelas jämnt på medlemmarna. Tillkommande rörliga kostnader fördelas efter individuella förbrukningstal, år för år.
GA 3 (administration och förvaltning)
Det här är en administrativ GA där vi numera i stort bara reglerar de kostnader vi har för fakturering, redovisning, bokföring, bokslut etc. jämte arvoden till förtroendevalda. Historiskt har även funnits gemensam TV-antenn, parabol osv. men då tekniken utvecklats så hanterar alla medlemmar detta i dag på egen hand. Detta är bland annat möjligt då vi även tillsett att lokala Gästabudsstaden AB 2012 installerade en fiberkabel i området. Fiberkabeln är numera fullt betald och vi har inget förvaltningsansvar för den utan den är Gästabudsstadens AB. I deras lösning finns sedan vid var tid ett antal olika externa aktörer som erbjuder digitala tjänster ex. fiber/bredband, TV etc. men till egen bekostnad för varje fastighet. De gemensamma kostnader vi har fördelas jämnt på samtliga 131 hushåll.
GA 4 (officiellt GA 9) (fjärrvärme & varmvatten)
Det här är den GA som kostar mest. Här förvaltar och ansvarar vi för ett eget värmekulvertsystem som från två olika undercentraler distribuerar ut såväl fjärrvärme som varmvatten till samtliga 131 hushåll. Varmvattnet skapar vi själva genom att värma upp kallvatten i värmeväxlare anslutna till fjärrvärmesystemet. Individuell mätning sker av såväl fjärrvärme som varmvatten. Här har vi på senare år reinvesterat mycket i att byta ut gamla stålkulvertar till moderna brunnar/kulvertar i plast (PEX). Rörliga fjärrvärme- liksom rörliga varmvattenkostnader fördelas enligt individuell förbrukning, år för år. Övriga driftskostnader inklusive eventuella avskrivningar och/eller fonderingar fördelas enligt fastigheternas andelstal.
GA 5 (officiellt GA 26) (hantering av hushållsavfall)
Vår senast tillkomna GA som reglerar hur 92 anslutna fastigheter skall hantera sitt hushållsavfall. GA 5 har uppkommit ur den utveckling som varit kring att allt mer avfall är en återvinning av förpackningar som hanteras separat och att en sortering av övrigt hushållsavfall skall separeras i en organisk del och i en övrig restdel. För att slippa hantera dubbla s.k. sulos (sopkärl) hos varje fastighet har två gemensamma områdes-stationer skapats med nedgrävda större s.k. avfallskärl (Moloks). Här skall 92 anslutna fastigheter deponera organiskt avfall i speciella, av Nyköpings kommun tillhandahållna, gröna påsar i anvisad Molok och övrigt restavfall, som inte är en förpackning, i en annan Molok. Även det avfallet skall vara förpackat i exempelvis en ihopknuten plastpåse. Vi har lås på våra gemensamma avfallskärl (Moloks) och det är bara hushållen i anslutna fastigheter som har nyckel. I ansvaret för GA ingår även att hålla rent och viss snöröjning etc måste också hanteras. Den samlade kostnaden inklusive en pågående avskrivning fördelas jämnt på de anslutna fastigheterna.
OBS! Noterbart är att varje fastighets årliga kostnad inte går att fastställa exakt förrän efter att året som gått summerats och ett årsbokslut fastställts på föreningens årsstämma. Därför debiteras i stället varje fastighet löpande under året kvartalsvis enligt en preliminärt beräknad kostnad. Den bygger dels på uppskattade förbruknings-tal för det enskilda hushållet, dels på en av styrelsen framtagen årsbudget. Den senare är en form av normalbudget. Avvikelser kan sedan förekomma både när det gäller hur förbrukningen faktiskt blir i det enskilda hushållet men också hur kallt/varmt året har blivit som helhet. Om det kommer mycket snö eller att det blir ovanligt mycket halka så krävs det större insatser vissa år, osv.
Lantmäteriets anläggningsbeslut